Bogdane, chystáte další ročník festivalu Praha pije víno. Na co se můžeme těšit?

Těšit se můžete na 85 vinařů, a to nejen z regionů bývalé Habsburské monarchie, ale i z Gruzie, která je letos hlavním hostem festivalu. Právě v Gruzii totiž před 8000 tisíci lety pravděpodobně začal člověk vyrábět víno.

Máte představu o tom, jak tehdy víno mohlo chutnat a při jakých příležitostech se pilo?

Myslím si, že muselo chutnat velmi podobně jako dnešní gruzínská vína vyráběná v hliněných nádobách kvevri, které se podobají amforám, protože kvevri i metoda zpracování hroznů se za oněch 8000 let kupodivu téměř nezměnila. Nač taky měnit něco, co dokonale funguje!

A pilo se zřejmě, stejně jako dnes, během nejrůznějších oslav, kdy lidé odpočívali po práci. Ostatně Gruzínci jsou v tomto ohledu mistry – jejich supra, hostina doprovázená nesčetnými přípitky, je hotová ceremonie. Vede ji tamada, jakýsi vůdce zábavy a vše má daná pravidla, která vznikla a udržela se po tisíce let.

Říkáte, že se metoda výroby vína v kvevri téměř nezměnila. Můžete nám ji přiblížit?

Jak jsem již řekl, vyrábělo se v hliněných kvevri, které jsou zakopány v zemi. Postup výroby je jednoduchý: hrozny se pošlapou a většinou i s třapinami se umístí do kvevri, v níž kvasí. Během kvašení se pravidelně promíchávají. Kvevri je geniální v tom, že má dokonalý tvar připomínající dělohu. Víno v ní dobře kvasí a pak se i samo vyčistí. V případě bílých vín má pak díky dlouhému kontaktu se slupkami nádhernou jantarovou barvu. Proto se vínům z kvevri říká jantarová, někdy oranžová vína. I u nás je řada vinařů, kteří kvevri používají. Prvním moravákem, jenž kvevri dovezl, byl Petr Nejedlík z Dobré Vinice.

I dnes se nádoba zakopává do země a vše probíhá bez zásahu?

Ano, dnes vše probíhá stejně jako před 8000 tisíci let. Zásahů je minimum. Základem je zdravý, zralý hrozen.

To musí být vinař vybaven velkým množstvím trpělivosti a nervů. Co když se v celém procesu něco pokazí a v závěru ho čeká nepříjemné překvapení?

Kdysi se po fermentaci kvevri prostě zavřela a čekalo se. A modlilo. Po půl roce se kvevri otevřela a vinař zjistil, jestli se mu víno povedlo, nebo ne. Dnes mnozí vinaři víno během zrání kontrolují. Pokud se děje něco nedobrého, samozřejmě zasáhnou.

Určitě se najdou zlí jazykové, kteří budou tvrdit, že víno prošlo svým vývojem a díky tomu si ho teď můžeme vychutnávat v dokonalém a čistém provedení a s menším rizikem, že se stane něco, co negativně ovlivní chuť. Proč tedy návrat je starým technikám, není to krok zpět?

Rozhodně není. My dnes komplikujeme jednoduché věci. Jsme závislí na řadě přípravků a strojů, které jsou mnohdy zbytečné. Krása je v jednoduchosti, ne ve strojově vyráběném produktu. Víno je ve své podstatě „staré“. Miluje klid na zrání, miluje čas. Když mu dáte čas, odmění se vám. My dnes ale na vše strašlivě spěcháme a snažíme se změnit podstatu vína. Co je to čisté víno? Bezduché víno? Dokonalá symetrie je nudná. Jako tvář bez znaménka krásy.

To jste řekl krásně. Takže víno, které má charisma. Budeme mít na festivalu příležitost ochutnat takové víno z kvevri, nebo tuto nádobu třeba vidět?

Samozřejmě. Pozvali jsme čtyři významné gruzínské vinaře a vedle nich postavili naše moravské a české výrobce, kteří mají kvevri. Bude vzrušující srovnat tyhle dva světy!

Na místě budou také moravští výrobci kvevri a jejich nádoby. V ničem si s těmi gruzínskými nezadají!

Jaké jídlo se k těmto vínům hodí nejvíce?

K jantarovým vínům se hodí výraznější pokrmy. Gruzínci stolují velmi bohatě, na stůl se nosí stále nové a nové krmě, všechno se sdílí. Nejedí jedno jídlo po druhém jako u nás, pokrmy ochutnávají a střídají. Hostiny jsou velmi dlouhé a vypije se během nich hodně vína. Na festivalu doporučuji navštívit stánek nejlepší tuzemské gruzínské restaurace Gruzie! Jídla bude na celém festivalu dostatek, před Novoměstkou radnicí přichystáme 12 stánků. 

To mi děláte chutě! Když jsme u gruzínských hostin, ne každý si s Gruzií spojuje víno. Přitom je to jeho „místo zrození“! Doporučil byste cestovatelským a vinařským duším výlet do této země?

Jednoznačně. Z Prahy je to kousek, asi tři hodiny letu. Gruzie je nádherná země, je zde úžasná příroda, především hory a řada historických památek. A samozřejmě víno. A jedna z nejlepších kuchyní světa.

Budou na festivalu i nějaké zajímavé gruzínské vinařské osobnosti, které můžeme potkat?

Všichni naši vinaři jsou osobnosti. Svět autentických vín prostě takový je. A právě Gruzíny doporučuji navštívit. Budou nepřehlédnutelní.

Nejste jen vinař, ale také básník. Letos se to promítne do akce v podobě soutěže. Můžete nám k ní něco říci?

Na počest významného symbolického výročí jsme se rozhodli vyhlásit první ročník básnické soutěže na téma „vynález vína“. Nejlepší báseň bude vyryta do tradiční hliněné kvevri a tu věnujeme hlavnímu městu Praze jako upomínku na symbolickou první sklizeň. Líbilo by se nám, kdyby byla umístěna na některé z pražských vinic. Pokud vím, je Praha první město, kde se oslava 8000 let vína koná.

...

Jestli si i ty nechceš tuto slavnost vína nechat ujít, více informací najdeš na stránkách akce, nebo na facebooku události.